Hogyan érinti a SZOCHO a megtakarításokat ?

Sokan görgetitek a TikTokot és egyéb social platformokat, de találkozhattok téves, megvezető videókkal 2023.05.31-én a Magyar Közlönyben megjelenő rendelettel kapcsolatban! Vannak köztetek olyanok is akik, megnyitották a Magyar Közlöny 2023. évi 79. számát, de nem tudták értelmezni megfelelően, ezért is szeretnék pontosítani!
A június 30-áig aláírt unit-linked alapú (befektetési egységekhez kötött) életbiztosítások esetében a korábbi rendelet marad érvényben, a lejárati összeg kifizetésekor.
Azonban július 1-jétől lép érvénybe az új rendelet, aminél már nem csak a kamatadót kell kifizetni, hanem a Szociális Hozzájárulási adót is, ismertebb nevén a SZOCHO-t.
Mikor érinthet téged a SZOCHO és a kamatadó kifizetése?
A kamat adót eddig is kellett fizetned, ha egyszeri díjas megtakarításnál 5 évnél, rendszeres díjas megtakarításnál 10 évnél előbb vetted ki a pénzed. Abban az esetben kell megfizetned, ezt a két adót, amennyiben rendszeres díjas vagy egyszeri díjas megtakarítást kötsz július 1-jétől és az előbb említett időszakokon belül veszed ki a megtarkításod, ugyanis a SZOCHO, a kamatadóval áll párhuzamban.
Összefoglalva, a június 31-ig megkötött befektetési egységekhez kötött megtakarításokra nem vonatkozik, ezt követően is csak azokra, akik nem fizetik a megállapodott időszakig, vagy egyszeri díjas megtakarítások esetében minimum 5 évig, rendszeres díjas megtakarítások esetében minimum 10 évig, nem fizetik a megtakarításukat, hanem előbb kiszedik, mint az lejárna!