Hogyan érinti a SZOCHO a megtakarításokat ?

Sokan görgetitek a TikTokot és egyéb social platformokat, de találkozhattok téves, megvezető videókkal 2023.05.31-én a Magyar Közlönyben megjelenő rendelettel kapcsolatban! Vannak köztetek olyanok is akik, megnyitották a Magyar Közlöny 2023. évi 79. számát, de nem tudták értelmezni megfelelően, ezért is szeretnék pontosítani!
A június 30-áig aláírt unit-linked alapú (befektetési egységekhez kötött) életbiztosítások esetében a korábbi rendelet marad érvényben, a lejárati összeg kifizetésekor.
Azonban július 1-jétől lép érvénybe az új rendelet, aminél már nem csak a kamatadót kell kifizetni, hanem a Szociális Hozzájárulási adót is, ismertebb nevén a SZOCHO-t.
Mikor érinthet téged a SZOCHO és a kamatadó kifizetése?
A kamat adót eddig is kellett fizetned, ha egyszeri díjas megtakarításnál 5 évnél, rendszeres díjas megtakarításnál 10 évnél előbb vetted ki a pénzed. Abban az esetben kell megfizetned, ezt a két adót, amennyiben rendszeres díjas vagy egyszeri díjas megtakarítást kötsz július 1-jétől és az előbb említett időszakokon belül veszed ki a megtarkításod, ugyanis a SZOCHO, a kamatadóval áll párhuzamban.
Összefoglalva, a június 31-ig megkötött befektetési egységekhez kötött megtakarításokra nem vonatkozik, ezt követően is csak azokra, akik nem fizetik a megállapodott időszakig, vagy egyszeri díjas megtakarítások esetében minimum 5 évig, rendszeres díjas megtakarítások esetében minimum 10 évig, nem fizetik a megtakarításukat, hanem előbb kiszedik, mint az lejárna!

Magyar Állampapírról

Figyelmedbe ajánlom az alábbiakat, különösképpen, ha mostani helyzetben fektetnél magyar állampapírba magasabb összeget!
Az állampapírok olyan értékpapírok, amelyeket az állam bocsát ki és hitelviszonyt testesítenek meg. Ez azt jelenti, hogy az állam a befektetőktől kölcsönöz pénzt, amelyet a papírok kibocsátásával valósít meg.
Az állam papírok különböző típusai közé tartozhatnak a kincstárjegyek, kormánykötvények és más adósságot jelentő értékpapírok. Ezek a papírok fix vagy változó kamatozással rendelkezhetnek, és meghatározott időtartamra kerülnek kibocsátásra, amely alatt a befektetők kamatot kapnak az államtól.
Fontos megjegyezni, hogy az állam papírok hozama és kockázata országonként és államonként eltérő lehet. Érdemes alaposan megvizsgálni a kibocsátó állam gazdasági helyzetét, hitelminősítését és a papírok feltételeit, mielőtt befektetést hajtanál végre.
Az állam papírok lehetnek vonzó befektetési lehetőségek azoknak, akik a stabilitást és a megbízható hozamot keresik. Mielőtt azonban döntést hoznál, mindig javasolt konzultálni egy pénzügyi szakemberrel, hogy megbizonyosodj arról, hogy az állam papírok megfelelnek a befektetési stratégiádnak és pénzügyi céljaidnak.
Jelen trendeket és az elmúlt egy évet tekintve, kizárólag rövid távon javasolnám a magyar állampapírt! Nem véletlen terelik az állampapír felé a befektetőket, gondolj csak a Magyarközlöny • 2023. évi 79. számában foglaltakra. Láss a színfalak mögé, mert van jobb megoldás !